O nama

U jednoj rečenici, mi smo tim koji vjeruje u promjenu čovjeka sa svom njegovom kompleksnosti i različitosti.

Centar za pružanje usluga u zajednici naglašava neporecivu, naučno dokazanu vrijednost zajednice u kojoj pojedinac živi, i koju bira da joj pripada. U našem fokusu je svaka osoba koja se nađe u stanju socijalne isključenosti, ali posebnu pažnju posvećujemo djeci, mladima i odraslim osobama s problemima u ponašanju ili u riziku da razviju probleme u ponašanju.

Ovo uključuje, ali ne ograničava, sve pojedince i pojedinke koje se nekad u toku svog životnog puta ne osjećaju da pripadaju zajednici, ljuti su i povrijeđeni, tužni i nezadovoljni, izgubljeni i preplašeni. Ovo su sva djeca koja su često nemirna, frustrirana, ljuta, bijesna, uplašena, povučena i usamljena. Ovo su i svi mladi u sukobu sa zakonom, mladi koji nemaju socijalnu mrežu na koju se mogu osloniti, mladi koji izlaze iz institucija, mladi koji ne znaju gdje idu, pa čine krive izbore, eksperimentiraju sa sredstvima ovisnosti, povređuju druge i/ili same sebe. I na kraju, ovo su i odrasle osobe, muškarci i žene koji čine krivična djela, koji odslužuju kaznu zatvora, koji su uključeni u konzumaciju sredstava ovisnosti, odrasli koji si ne mogu pomoći, a da još jednom ne probaju povratiti izgubljeno u kockanju i/ili klađenju.

Ovo je centar za sve vas koji ste nekad na putu napravili skretanje s kojim niste zadovoljni ni vi, ni vaša okolina, a koje je taj put odveo u krivom smjeru, i sad se možda osjećate izgubljeno i usamljeno. Možda ste zbog toga ljuti, možda čak ne možete ni vidjeti ništa drugo osim toga. Možda je to postala vaša životna priča.
Ali Centar je mjesto na kojem se mogu napisati nove životne priče, mjesto na kojem možete dobiti podršku u traganju za novim mogućnostima vlastitog opisa, slobode vlastitog postojanja. U Centru je moguće izumiti novog sebe, onakvog kakvog ti želiš. I poduzeti korake da se on i ostvari.

Kad bi noćas zaspali i dogodi se čudo te sve bude onako kako vi to priželjkujete, kakvi bi se probudili i šta bi bilo drugačije? I koji bi bio prvi korak...
Puž možda jest spor, i ne dođe prvi, ali je siguran u svoje korake i uvijek dođe tamo gdje treba biti.

ZAKLETVA SOCIJALNOG PEDAGOGA/SOCIJALNOG RADNIKA

"U času kada stupam među članove pomažuće profesije, svečano obećajem da ću svoj život staviti u službu humanosti i socijalne pravde. Prema svojim učiteljima sačuvat ću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoje ću zvanje obavljati savjesno sa dostojanstvom i integirtetom koji su dosljedni njegovim vrijednostima, etičkim principima i standardima. Dobrobit mog klijenta će mi biti najvažnija briga. Čuvati ću tajne onoga koji mi se povjeri, čak i kada naš profesionalni odnos završi. Održavat ću svim svojim silama čast i plemenite tradicije pomažućih zvanja. Moje kolege bit će mi braća i sestre. U vršenju dužnosti prema klijentu neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti, mentalne ili fizičke nesposobnosti niti socio ekonomskog statusa. Apsolutno ću težiti da spriječim diskriminaciju, opresiju,siromaštvo i druge oblike socijalne nepravde . Štitit ću i čuvati najveće poštovanje prema nasljeđenom dostojanstvu i vrijednosti svakog ljudskog bića pa čak i pod prijetnju meni samom. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast."
0 0